måndag 1 mars 2010

Blir du glad av samma rus, som en lögn i vackert väder?

Bekräftelse. Den som än kom på detta ord måste ha sökt mycket. Jag provar att söka på ordet i wikipedia, men inget. Provar Google istället och hittar en sida som heter lycka .se. där finns text om en stam i Afrika. Texten berättar att om någon begick ett brott så var straffet till denne att bo kvar i byn, men att leva utan någon mänsklig bekräftelse. Ingen i byn tittade, tog ögonkontakt eller tilltalade denna person. De personer som blev dömda till detta blev ofta mycket sjuka efter en tid, vissa dog till och med i bristen på mänsklig bekräftelse.

Jag känner fortfarande att jag inte har fått någon klarhet i vad det är sökandet går ut på. Vi söker ständigt efter någon som säger nått så litet som "du är duktig".
Men detta eviga letande, är det bara något vi tror att vi behöver? Något som när vi väl får det, inte vill tro på. Något som vi känner att vi vill ta död på. Eller tar vi helt enkelt död på det för rädslan att själva behöva ge bekräftelse tillbaka? Ett svar tillbaka som "du är kort" när en främling kommer upp och säger att du är snygg. Dödade du då den bekräftelse som denna person hoppades på att få tillbaka eller bara den bekräftelse du själv fick?

Inga kommentarer: